Trainingstips

Er zijn allerlei redenen om met je hond te trainen. Je wilt daarom dat die training succesvol is. Hieronder geven we je een aantal tips om de training zo goed mogelijk te laten verlopen.

Beloon je hond altijd als hij iets goed doet!
Wat die beloning is, hangt af van je hond. Voor sommige honden is een beloning met je stem al voldoende: een vrolijk ‘Goed zo!’ of ‘Braaf!’ kan de hond al vertellen dat hij geweldig is. Sommige honden zullen zich uitsloven om een aai van je te krijgen. Vrolijk zijn tegen de hond is altijd belangrijk, maar meestal zal de beloning uit meer moeten bestaan.
Een (trek)spelletje bijvoorbeeld. Door samen te spelen, zullen jij en je hond ook een betere band krijgen. Je kunt hiervoor een fleecetouw gebruiken, maar ook met een bal in een sok kun je heel goed spelen. Gebruik tijdens de training op de hondenschool liever geen piepspeeltjes. Hierdoor kunnen andere honden afgeleid worden.
De meeste honden trainen het best op een voerbeloning. Je kunt hiervoor allerlei soorten voer gebruiken: van speciale beloningsbrokjes tot stukjes kaas. Probeer uit te vinden wat jouw hond het lekkerst vindt. Beloningen die lekker ruiken, zullen vaak favoriet zijn. Zorg er wel voor dat de beloning klein is, anders is de hond te lang bezig met het opeten van zijn beloning en raakt hij van de training afgeleid. De beloning mag ook niet kruimelen, want daardoor wordt de vloer interessanter dan de training. Varieer ook met je beloningen en houd de lekkerste beloningen voor de moeilijkste momenten. Zorg ervoor dat je genoeg beloningen bij je hebt.
trainingstips

 

Wees met je hond bezig en zorg ervoor dat je hond met jou bezig is.
Laat honden voor en tijdens de training niet naar elkaar toe gaan. De honden raken daardoor op elkaar gericht en niet op hun eigenaars. Ze moeten namelijk ook leren dat ze niet altijd naar andere honden toe hoeven te gaan. Zorg er voor dat je hond niet naar honden van andere groepen gaat, ook niet voor of na de les. De honden kennen elkaar niet en je weet nooit hoe ze op elkaar reageren. Ook belangrijk: de training kan nog zo gezellig zijn, maar je komt om met je hond te trainen!

Verwacht niet te veel van je hond.
De ene hond leert sneller dan de ander. Beloon elke vooruitgang. Lukt het even niet? Raak niet gefrustreerd, maar keer terug naar wat de hond wel kan en beloon dat. Neem kleinere stapjes en beloon uitgebreid. Wat je hond bijvoorbeeld nog niet op één meter kan, kan hij ook nog niet op tien meter. Herhaal de oefeningen regelmatig en wissel moeilijke oefeningen af met oefeningen die de hond al beheerst. Succes motiveert; dit geldt niet alleen voor jou, maar ook voor je hond!

Zorg dat de hond zich comfortabel voelt.
Een hond die afgeleid wordt, zal minder goed leren. Die afleiding kan komen door een andere hond, maar ook door andere dingen, mensen en door jezelf. Merk je dat je hond afgeleid wordt, zoek dan een rustig plekje waar je alleen met je hond bezig kunt zijn. Let ook op jezelf. Als je een lange sjaal of jas draagt, kan dat de hond de hond hinderen.
Laat je hond ook goed uit voor de training. Ook een  volle blaas of darmen kunnen ervoor zorgen dat je hond zich niet lekker voelt. Denk je tijdens de les dat je hond hoognodig moet?  Laat je hond dan even uit aan de overkant van de weg, op het fietspad.

Thuis oefenen
Herhaling is het toverwoord. Eén uurtje hondenschool in de week is niet genoeg. Dit betekent dat je thuis ook moet oefenen. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn en/of veel tijd te kosten. Als je je hond bijvoorbeeld op commando laat zitten voordat hij eten krijgt, dan heb je al geoefend. En uitlaten moet je je hond toch, laat hem dan netjes meelopen aan de lijn.

Samenwerken met respect en vertrouwen

error: Content is protected !!